Lumenveistosta

Lumenveisto on liikunnallinen taidemuoto joka sopii kaikenikäisille harrastajille. Lumiveistoksilla voi piristää pihapiiriä tai koristaa kaupunkikuvaa. Lumirakentamisella voidaan luoda myös matkailukohde, hyvänä esimerkkinä Kemin Lumilinna.

Lumenveistossa kilpaillaan Suomessa sekä alueellisella että kansallisella tasolla.Cubet
Kilpailusarjoja on kolme:

Toimintasarja     2-3. hlö./joukkue
Taidesarja          2-3. hlö./joukkue
Soolosarja         1. hlö.

Kilpailijat aloittavat veistämisen valmiiksi pakatuista lumikuutioista jotka arvotaan kilpailun alussa.

Taide- ja Toimintasarjassa lumiaihion mitat ovat 3 x 3 x 3 metriä ja Soolosarjassa 2,4 x 1,5 x 1,5 metriä.

Toimintasarjan töiden tulee veistoksellisuuden lisäksi soveltua lasten leikkeihin. Työt ovat usein hauskoja ja niitä voi levittää aihion ympäristöön,vaikka liukumäen muodossa. Yksi tuomareista arvioi työt kokemuksellisesta näkökulmasta. (lapsijäsen)

toimintasarjan työ, Kuusankoski 2007

Toimintasarjan työ, Kuusankoski 2007

Taidesarjan töissä korostuu esteettinen osaaminen ja kädentaidot. Työt ovat huippuunsa asti viimeisteltyjä ja säännöt rajoittavat niitä tarkasti. Arvostelussa huomioidaan taiteellista vaikutelmaa, teknistä taitoa, materiaalin käyttöä ja omaperäisyyttä. Soolosarja on nimensä mukaisesti yksilölaji. Töiden arviointiperusteet ovat samat kuin Taidesarjassa.

Aluekilpailut ovat paikallisia tapahtumia joita järjestävät yleensä kaupungit, järjestöt, tai yksityiset tahot. Kilpailut käydään samoilla säännöillä kuin SM-kilpailut ja jokaisen sarjan voittaja on oikeutettu paikkaan SM-finaalissa. Kilpailuun osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta.

Soolosarjan hopeatyö, Kärsämki 2010

Soolosarjan hopeatyö, Kärsämäki 2010

Lumenveiston SM-finaalit on vuosittainen tapahtuma, jossa kilpaillaan kaikissa kolmessa sarjassa. Osallistujat valitaan edellisvuoden menestyksen, aluekilpailumenestyksen, sekä vapaamuotoisten hakemusten perusteella. Jokaisen sarjan kolme parasta palkitaan mitalein, sekä mahdollisesti tuote- tai rahapalkinnoin. Taidesarjan mestarit saavat kunnian edustaa Suomea kansainvälisissä kilpailuissa.

Lumenveistokilpailut tarjoavat yleisölle hauskan ulkoilmatapahtuman ja mahdollisuuden seurata veistäjien edistymistä lähietäisyydeltä. Yleisö saa myös usein äänestää suosikkiaan. Ilmainen tapahtuma kestää yleensä viikonlopun. Kilpailun päätyttyä alueelle on muodostunut veistospuisto, joka tuo silmänruokaa kaikille ja riemua perheen pienimmille.

Taidesarjan voittaja, Kokkola 2012

Taidesarjan mestarit, Kokkola 2012

Jätä kommentti